Sunday, 8 January 2017

Kenalpasti 11 tanda anda menghidap kencing manis dan cara mengatasi

Kencing manis atau diabetes memang popular dalam kalangan masyarakat kita. Boleh dikatakan kencing manis dah jadi benda 'biasa' bagi semua sebab macam semua orang ada kencing manis sekarang ni kan?

Tapi sebenarnya kencing manis jugak penyakit yang berbahaya kerana dapat membunuh dalam diam. Bagi golongan yang memang tak suka untuk mendapatkan rawatan doktor, mereka harus lebih berhati-hati terutama dalam bab pengambilan makanan supaya kencing manis mereka terkawal dan tidak mengganggu tahap kesihatan mereka yang lain.

Pesakit kencing manis mempunyai masalah dengan sistem insulin kerana berlebihan glukosa dalam darah.

Kencing manis terbahagi kepada dua:

  • Diabetes Type 1
  • Diabetes Type 2

Meskipun kedua-duanya adalah berkaitan dengan masalah berlebihan gula dalam badan, namun terdapat perbezaan dari segi penyebab, tanda-tanda dan cara pencegahan.

Diabetes Type 1 adalah disebabkan oleh penyakit autoimun. Penyebab sebenar diabetes Type 1 ini belum diketahui sepenuhnya.

Diabetes Type 2 pula lebih banyak dihidapi oleh orang dewasa terutama yang berusia 35 tahun ke atas. Namun, seiring dengan perkembangan gaya hidup zaman sekarang, remaja seawal usia 20 tahun pun sudah ada yang menghidap diabetes Type 2.

Penyebab umum bagi masalah diabetes Type 2 adalah pola pemakanan yang tidak lengkap dan tidak teratur serta kurangnya aktiviti fizikal seperti bersenam dan sebagainya.

Diabetes Type 2 hanya boleh dikesan melalui ujian darah. Jadi amat penting untuk kita tahu apakah tanda-tanda awal penghidap diabetes supaya kita dapat bertindak sewajarnya.

Tanda-tanda anda mungkin menghidap diabetes:

  1. Sering kebas pada tangan dan kaki
  2. Kerap kencing terutama pada waktu malam
  3. Berat badan berkurangan
  4. Nafsu makan meningkat
  5. Penglihatan mula kabur
  6. Masalah kulit seperti kering, gatal, bersisik dan sebagainya
  7. Cepat letih dan emosi sering terganggu
  8. Kerap dahaga
  9. Luka lambat sembuh
  10. Gangguan pada gusi
  11. Infeksi bakteria / kulat
Jadi cuba anda kaji, adakah anda mengalami masalah tersebut? Jika ada, segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian dan rawatan lanjut.

Selain daripada rawatan doktor, pelbagai rawatan alternatif yang boleh kita cuba untuk membantu mengawal kencing manis.

Antaranya makan peria katak, minum air rebusan pokok belimbing tanah dan sebagainya.

Tapi I nak share cara yang lebih mudah untuk mengawal kencing manis iaitu dengan VIVIX Shaklee.

Kenapa I cakap lebih mudah? Kerana anda tak perlu nak keluar cari peria katak la rebus belimbing tanah la apa semua tu. 

Hanya dengan minum VIVIX, anda boleh dapat 1001 kebaikan untuk mebantu mengawal dan meredekan kencing manis. Nak simpan pun senang, hanya masukkan dalam peti ais sahaja.



Bagaimana VIVIX membantu meredakan kencing manis?

  • Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin ("metabolic syndrome"). 
Vivix adalah antioksidan yang berkuasa untuk melindungi dan membaiki sel yang rosak. Jadi, pengambilannya secara berterusan dapat membero manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.

  • Mengawal kepekatan gula dalam darah
Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walaubagaimanapun, pengambilan kerbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.

  • Mengelakkan kerosakan mata, meggalakkan penyembuhan luka dengan segera
Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.

  • Mencegah pembentukan protein AGE
Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil daripada protein dan gula berlebihan dalam badan. Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan pembentukan protein AGE ini.



Terdapat banyak testimoni penghidap kencing manis yang sudah berjaya menurunkan paras gula dalam darah mereka dengan Vivix.

Antaranya:



Nanti I akan share lebih banyak testimoni dalam next post ya. Stay tuned!

Buat masa sekarang, jika berminat untuk memiliki Vivix atau ingin bertanya secara lebih lanjut, boleh hubungi I menerusi:

Whatsapp : +6013-4674616
Facebook: Datin Fieda
Instagram: @shaklee.fieda

Jika anda berminat untuk menjadi join membership Shaklee dan membeli barang dengan harga 20% lebih murah, sila DAFTAR MEMBERSHIP SHAKLEE di sini, klik 'Join Now' dan ikut arahan seterusnya. Pendaftaran adalah RM80 untuk seumur hidup.

Have a nice day korang!




No comments:

Post a Comment